vineri, 10 martie 2023

Măștile

  Încă din familie, din felul în care am fost învățați sau, mai bine zis, educați, ieșim în lume cu masca potrivită oricărei situații. Adică nu, greșesc, prima dată ieșim în lume așa cum suntem, noi înșine, fără mască, purtând inocența copilăriei la vedere, neascunsă, așa, în văzul lumii. Râdem, zâmbim, spunem orice ne trece prin minte, fără urmă de ranchiună sau răutate. Însă, lumea în care ieșim prima dată este mai micuță, cu toate că pentru noi este întregul univers, locul unde ne simțim protejați de orice pericol, în siguranță sau, cel puțin, așa ar trebui să fie: familia noastră, mama, tata, frații, bunicii. Aici, în acest univers, primim primele lecții de educație, de comportament, de moralitate, aici învățăm ce e bine și ce nu e bine, aici aflăm că vorbele pot să mângâie, dar și să rănească (și încă cum!)... Aici primim cei șapte ani de acasă”, bagajul cu care pornim în viață, în lume. Și învățăm pe parcurs, continuu, constant, tot ce avem nevoie să știm ca să putem răzbi.

  Ei bine, de când începem să ieșim în lumea mare, apar și primele măști cu care ne împobobim chipul. Căci, să ne înțelegem, lumea nu e așa cum credeam noi că e și, „cine s-a ars cu ciorbă, suflă și-n iaurt!”, zice un proverb. Adică, prima dată când simți că ai nevoie de o mască, începe cu ceva banal: te întâlnești cu cineva și, ca tot omul de bună credință, printre altele, întrebat fiind cum îți mai merge, îi spui și ce necazuri ai, cu ce te confrunți; prietenul, cunoștința sau ce-o fi fost, empatizează cu tine, te îmbărbătează, îți dă curaj, spune că e alături de tine, de durerea ta, ba chiar îți dă și niște sfaturi, iar tu parcă te simți mai bine, simți că nu ești singur… Ca a doua zi să fii bârfit în ultimul hal, într-o manieră care seamănă foarte puțin cu ce spuseseși cu o zi înainte cuiva... Atunci este momentul în care îți pui prima mască pe față sau, mai bine zis, ți-o pui ori de câte ori te întâlnești cu persoana respectivă, pe care o credeai altfel de cum ți s-a arătat (cu mască, desigur, chiar înainte de a avea și tu una; dar, nu-ți face sânge rău, n-aveai de unde să știi).

  Astfel, pe măsură ce trece timpul, parcă pe nesimțite, observi că pe fața ta apar din ce în ce mai multe măști. Căci, alte persoane în fața cărora te arăți așa cum ești, fără mască, încep și ele să te critice, după părerea lor expertă, nimic din ce faci sau ce spui nu e bine… Tu te simți din ce în ce mai stresat, încrederea în tine ți se zdruncină, suferi, până când… o altă mască îți acoperă chipul. Cel pe care-l știau ceilalți, unde a dispărut? Așa ești tu, de obicei, tăcut, nu-ți place să vorbești? Pari mereu supărat, trist? Nu, îmi spun mie însumi, vorbesc non-stop, sunt de fel, foarte volubil, foarte sociabil, dar… nu mai vreau mă arăt așa cum sunt eu în realitate, dacă asta înseamnă să fiu certat tot timpul, criticat, nu mai descopăr nimic din cum sunt eu, cu adevărat, așa că țin totul pentru mine, nu vorbesc mai mult decât este necesar. Pe scurt… mă protejez…

  Involuntar, fără să vrem, fiecare ne punem pe față măștile potrivite în funcție de dispoziția cu care ne trezim, de persoanele cu care ne întâlnim, mă rog, masca potrivită pentru situația potrivită. Ești trist, supărat, n-ai chef de discuții, de stat la taclale, dar, aproape conștiincios, îți pui masca („emoticonul zâmbăreț”) și îi dai înainte cu una, cu alta… Uf, hai că de data asta ai scăpat, cel întâlnit de tine, habar n-are prin ce treci, dar nici nu-i bine să afle, că doar știi ultima dată, când i-ai destăinuit ceva, ce s-a întâmplat… De cele mai multe ori, când ne întâlnim cu semenii noștri, prieteni, cunoscuți sau mai puțin cunoscuți, discutăm subiecte mai mult sau mai puțin personale, în funcție de partenerul de dialog: dacă știm cât îi place să bârfească, nu-i spunem decât ceea ce ne gândim noi că e necesar să afle și ceilalți despre noi, căci sunt oameni care, pur și simplu, nu pot dormi de grija noastră, adică musai să știe despre celălalt ce-a făcut, ce-a dres, da’ cu cine, da’ de ce, adică se hrănesc cu amănunte din viața noastră, ca apoi de-abia așteaptă să întâlnească un alt cunoscut din același anturaj să poată să-l anunțe: „Vai, tu, da’ știi ce-a pățit X sau Y? Stai, măi, să-ți povestesc, că și eu m-am îngrozit de ce-am auzit… Și începe să-ți etaleze viața pe tapet, tocată mărunt, fir cu fir...

  Există, însă, și situații în care îți pui o mască nu ca să te protejezi pe tine ci, dimpotrivă, tu să-i protejezi pe ceilalți. Mă refer aici la acea „mască a jertfei din iubire” de mamă, de tată, de copil, mai ales când e vorba de o boală gravă și nu vrei să se îngrijoreze persoanele dragi. Asta este, cred, cea mai grea și dureroasă mască pe care o poate purta cineva. Nimeni nu merită așa ceva, căci cine, dacă nu familia și prietenii adevărați pot și vor sincer să fie alături de tine în asemenea momente, să te ridice, să te ajute să porți povara suferinței?

  Călătorind prin viața asta, îți dai seama că există puține persoane în fața cărora poți să fii tu însuți, fără măști, pe care le porți, de cele mai multe ori, ca să te protejezi,… Însă, fără să-ți dai seama, protejându-te din ce în ce mai mult de ceilalți… începi să te pierzi pe tine... Ca să fii bine cu ceilalți, începi să nu mai fii bine cu tine. Nu te mai recunoști… Cine sunt eu? Căci, cel care mă privește din oglindă, nu sunt eu, deși seamănă cu mine… Unde m-am pierdut? Unde să mă caut?


 

6 comentarii:

  1. Trist, dar adevărat!....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, așa este, din păcate...

      Ștergere
    2. F.frumos ati expus ....falsele trairii..exprimarii..expuneri...ale omului ,atunci cand iese in societate.
      Din pacate ne am obisnuit,cu aceste masti,sau ptr a ne proteja,si de multe ori uitam ,cn suntem...parca nu ne mai recunostem.
      Privim oglinda si ne dam seama ,ca incet ,incet, lumea insasi a devenit o masca, si fiecare jucam un rol ,in functie de .. v rcumstante,persoane,situatii.

      Ștergere
    3. Aveți dreptate! Și... cu tehnologia de acum, prin care putem comunica unii cu alții și virtual, pe lângă binele și confortul pe care ni-l aduce, are și... lipsuri; putem mult mai ușor să ne ascundem și mai bine sentimentele, adevărata noastră stare, încercările prin care trecem. Adică, arborăm un emoticon vesel, zâmbăreț, în timp ce sufletul nostru plânge.
      De aceea, e nevoie și de întâlnirea față către față, de dialogul față către față, deși, după cum am scris și în articol, nici așa nu te poți deschide in fața oricui, riscând să fii rănit... Și, într-adevăr , nu ne mai recunoaștem...

      Ștergere
  2. Buna Loredana,de la inceput sper sa ai o zi minuuunata :) Acest subiect mi-ar place tare mult sa il vorbim in gradina la tine,la umbra,fara graba,fara neintelegeri,fara interpretari,fara frica,cu drag si respect la replica,gandire si experienta de viata a fiecaruia...
    Eu am o teorie .gura lumii suntem toti : daca eu vorbesc si ceilalti vorbesc.Vorba poate fi interpretata ca barfa sau conversatie,depinde persoanele implicate si scop.O spui mai departe ca o informatie sau o spui mai departe cu o satisfactie si ras interior batjocoritor?
    Masca? Tare mult imi place ce ai scris si faptul ca ai dedicat timp sa asezi ideile aici in blog :)
    Eu mi-am impus sa nu mai folosesc emoticon din tastatura de muuult,deci mai pun zambet ca sa nu par rea si sa subliniez comentariul ca e scris cu gand bun.Altfel mi-o iau rau de tot,totul se intelege negativ la prima citire. Bine,sincer? Oricum mi-o iau :)))
    Rad pentru ca am o munca interioara ce ma sustine,altfel as plange intr-un colt gramada...
    Nu conteaza daca e familie,prieten,cunoscut,coleg lucru,vecin etc Conteaza coloana vertebrala si calitatea umana a fiecaruia iar viata ne lucreaza si ne antreneaza sa ii descoperim/acceptam/iubim cu plusuri si minusuri.Ca si pe noi,de altfel. Munca aceasta tine toata viata noastra ...
    De noi depinde ce e important si ce nu,ce vrem sa ne ocupe spatiul din viata noastra,cu ce cheltuim energia noastra...
    Azi intru 30 min mai tarziu la lucru si am intrat sa te citesc putin si uite ce bine,am reusit si sa iti scriu desi as fi avut nevoie de o conversatie fata in fata si sa stam ore intregi sa ne insotim,nu sa barfim :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună, draga mea Ana, și eu aș fi vrut să povestim față în față, mai ales despre acest subiect (și nu numai).
      Când am început să scriu articolul l-am denumit „Masca”, dar apoi, mi-am dat seama că e vorba de mai multe, nu doar de una. Ai descris foarte bine diferența dintre bârfă și conversație și ai dreptate, așa este. Dar, clar, nu la conversație m-am referit. Ce am scris e din ce am trăit eu și persoane dragi din jurul meu, cum le-am perceput, căci și asta contează foarte mult. O anumită experiență poate fi percepută diferit de fiecare sau, mai bine zis, aceeași experiență e privită diferit din perspectiva fiecăruia.
      Natura umană este foarte complexă, suntem diferiți și e bine, căci tocmai asta oferă diversitate, culoare, frumusețe vieții. Fiecare avem plusuri și minusuri, cum ai zis și tu, calități și defecte și îmi dau seama că trebuie să scoatem în evidență ceea ce este bun din cei care ne înconjoară (ceea ce nu e întotdeauna ușor).
      Chestia cu emoticoanele, că nu le mai folosești, mi-am luat-o și eu bine de tot, poate ai timp, cândva, să citești „Brioșa” și vei înțelege mai bine la ce mă refer :)
      Poate cândva, cine știe, vom putea sta față în față și povesti mai pe larg, căci îmi dau seama că nu e locul potrivit unde să dau, în mod concret, exemple care să ilustreze mai bine la ce m-am referit (recunosc, articolul acesta m-a întristat, m-a făcut să plâng)...
      Îți mulțumesc foarte mult pentru comentariu, chiar aveam mare nevoie de cuvintele tale și îți doresc și ție o zi minunată, draga mea prietenă!

      Ștergere

Inscripție pe o ușe (Tudor Arghezi)

Când pleci, să te-nsoțească piaza bună, Ca un inel sticlind în dreapta ta. Nu șovăi, nu te-ndoi, nu te-ntrista. Purcede drept și biruie-n fu...