Câteva informații interesante cu privire la mărțișor (oferite de o doamnă profesoară foarte dragă mie, Delia Suiogan), în urma participării, acum mai bine de 10 ani, la o activitate extrașcolară. Găsind agenda în care îmi luasem câteva notițe de la această activitate, m-am gândit să vi le împărtășesc și vouă.
Mărțișorul, simbolul primăverii, pe care cei dragi îl dăruiesc fetelor/femeilor, se trage de la daci, făcând parte dintr-o veche tradiție a românilor. Sfoara împletită din două fire, denumită și „funia anului”, la început nu era înnobilată cu nimic. Ea era alcătuită dintr-un fir alb și unul negru și semnifica opoziția dintre bine și rău, adevăr și minciună, zi și noapte, vară și iarnă, zile bune și zile proaste. Această sfoară era împletită de bătrâna familiei pentru fiecare membru, fiind legată la mână cu rol de protecție pentru tot anul. Mai târziu, firul negru se înlocuiește cu cel roșu, simbolizând viață, soare, optimism, încredere (omul, când se îmbracă în prea mult negru -nu mă refer la doliu-, e nesigur, nu se cunoaște pe sine, „strigă” după ajutor; astfel, aveam nevoie de roșu care să ne ridice privirea spre soare).
Bănuțul cu care a fost înnobilat șnurul mai târziu a fost la început din aramă și cupru, fiind apoi înlocuit cu unul din argint, iar mai apoi, din aur; el este un simbol care ne leagă de pământ, semnificând că avem nevoie de o transformare asupra noastră, de a schimba ceva.
Mai târziu, bănuțul se modelează în forme simple, care permit contactul cu natura. Acestea sunt, de fapt, adevăratele mărțișoare: trifoi cu patru foi, ghiocel, fluture, buburuză (gărgăriță), hornar, potcoavă, semilună.
Trifoiul cu patru foi -simbolizează norocul (e mai rar decât cel cu trei foi), dar și explozia de verdeață care are loc primăvara. Cele patru foi reprezintă anotimpurile.
La acest simbol, avem de-a face cu cifrele 3 și 4. Cifra 3 simbolizează razele soarelui, în timp ce cifra 4 simbolizează pământul. Suntem la nivel de pământ, de noapte și încercăm să ne ridicăm la lumină; trebuie să luăm contact mai mult cu pământul (periodic), pentru că tot timpul, noi, ca să renaștem, trebuie să murim (simbolic, firește). Chiar și somnul este o mică moarte, ca să renaștem a doua zi, mai buni.
Ghiocelul -este cea mai curajoasă floare și simbolizează inocența. Cum a apărut ghiocelul: copiii sunt izgoniți de mama vitregă; tatăl merge în căutarea lor și găsește un câmp plin cu ghiocei (copiii muriseră și renăscuseră sub formă de ghiocei). Ghiocelul reprezintă și începutul.
Fluturele -la început e omidă; el reprezintă această putere de transformare, de metamorfozare. Noi trebuie să renaștem, să ne metamorfozăm pentru un alt început (fluturele e blând, e frumos și, de asemenea, alături de buburuză, una dintre gâzele mele preferate).
Buburuza (gărgărița) -o gâză cu aripi roșii și puncte negre, este mesagerul soarelui (aripile roșii); soarele a trimis-o ca mesager să anunțe că a venit primăvara.
Hornarul -este, de obicei, înnegrit de funingine, având o perie cu care curăță hornurile (un astfel de fir din peria unui hornar, se presupune că aduce noroc). El devine simbol pentru contactul lui cu fumul (rezultatul focului, ca ardere), cu funinginea. Fumul are funcția de a ne proteja, iar funinginea devine ritual de ungere -lunea, după nuntă, mireasa era unsă pe față cu funingine, să știe că viața va fi și neagră, pentru că fetele aveau impresia că a deveni nevastă, era doar plăcere.
Potcoava -intră în relație cu calul (ea trebuia găsită); reprezintă contactul cu un animal foarte important (cu caii se venea după mireasă; calul îi ducea pe cei morți, el trecea fără piedici Vămile Văzduhului). Calul devine protectorul casei respective. Prin relație cu calul, potcoava semnifică protecția unui cal.
Semiluna simbolizează ciclul de noapte și zi (noaptea se micșorează și ziua se mărește). Avem doi aștri: soarele (principiul masculin) și luna (principiul feminin). În vechime, Anul Nou se sărbătorea în 1 martie când, oficial, începea primăvara, adică avea loc intrarea în noul an agricol. Orice regenerare, orice nou început trebuie legat de principiul feminin. Astfel, luna în piept, vine în contact cu femininul din noi.
Era normal, ca și eu să primesc, ca în fiecare an, un mărțișor de la soțul meu. De obicei, știind cât de mult îmi plac fluturii, buburuzele, hornarii, mă rog, mărțișoarele tradiționale, îmi cumpăra ceva de acest gen. Anul acesta a cumpărat mai multe (și pentru celelalte doamne din familie) și mi le-a dat pe toate să-mi aleg unul. Nemaiținând cont de tradiție, am ales ceva cu totul diferit, unicul de acest gen, dintre toate (mă rog, are și ceva tradițional). Dar pentru mine, acest mărțișor aduce a simbolul speranței, al păcii.
Vă doresc o primăvară frumoasă și să ne aibă Dumnezeu pe toți în paza Sa!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu